یکی از مادران میگوید: من با مزد دستفروشی شوهرم و خانه استیجاری که داریم چگونه میتوانم فرزندم را در مدرسهای که با وجود اینکه دولتی است، اما درخواست کمک از همه والدین را به یک اندازه دارد، ثبتنام کنم.
به گزارش خبرگزاری فارس از سنندج، سرانه اندک دولت به آموزش و پرورش باعث شده که سریال بیپایان کمکهای اجباری به مدارس هر ساله استمرار یابد و مدارس برای جبران بخشی از هزینههای خود از جمله هزینههای حامل انرژی والدین را به مدد فراخوانند و با درخواست از اولیای دانشآموزان زمینه حفظ فضای آموزشی را فراهم کنند.
با وجود اینکه تحصیل در ایران رایگان است و مدارس دولتی هم به هیچ وجه نمیتوانند والدین را وادار به پرداخت مبلغی برای کمک به مدرسه کنند، اما هر ساله برخی مدارس دولتی با درخواست از دانشآموزان میخواهند والدین را به کمک به مدرسه ترغیب کنند.
درصورت داشتن توان مالی فرزندم را در مدارس غیردولتی نامنویسی میکردم
والدین یکی از دانشآموزان مدارس ابتدایی شهرستان سنندج با مراجعه به خبرگزاری فارس میگوید: آموزش در مدارس دولتی رایگان است و اگر میتوانستم هزینهای بابت کمک به مدرسه پرداخت کنم قطعاً فرزند خود را در مدارس غیردولتی و بهتری برای تحصیل ثبت نام میکردم.
وی با اشاره به اینکه ثبتنام فرزندم در مدرسه دولتی منوط به پرداخت مبلغی بابت کمک به مدرسه و پرداخت قبض گاز مدرسه شده است، اضافه کرد: متولیان مدرسه ثبتنام دانشآموزان را منوط به پرداخت کمک به مدرسه کردهاند.
این والده دانشآموز ابتدایی با بیان اینکه دانشآموزان ابتدایی از لحاظ سنی درک درستی از توانایی و بضاعت مالی والدین خود ندارند، افزود: فرزند من وقتی میبیند که همکلاسیاش توان مالی لازم برای کمک به مدرسه را داشته و به موقع ثبتنام کرده است اصرار دارد که من هم کمک کنم، در حالی که کمک به مدرسه در توان من نیست و متولیان مدرسه میگویند تنها خانوادههای تحت پوشش کمیته امداد از کمک به مدرسه معاف هستند.
ثبتنام مجدد فرزندم در مدرسه منوط به پرداخت کمک به مدرسه است
پدر دانشآموز دیگری که فرزندش در مدرسه ابتدایی آزادگان سنندج مشغول تحصیل است، بیان میکند: ثبت نام مجدد فرزندش در مدرسه به شرط پرداخت کمک به مدرسه اعلام شده و چند روزی است که فرزندش با دلهره و استرس به سر میبرد که اگر نتوانم مبلغی را برای کمک به مدرسه فراهم کنم از همکلاسیهایش عقب خواهد ماند.
این پدر که دارای شغل کاذب است و در خانهای استیجاری به سر میبرد، عنوان کرد: متولیان مدرسه متاسفانه شرایط برخی والدین را که توان مالی برای کمک به مدرسه ندارند، درک نمیکنند، در حالی که قطعاً اگر هر پدر و مادری توانایی مالی داشته باشد چه راهی بهتر از کمک به مدرسهای که فرزندانش در آن تحصیل میکنند، میتواند برای جلب رضای خدا موثر واقع گردد.
والدین تعداد دیگری از دانشآموزان مدرسه فاتحی کرجو شهر سنندج نیز ضمن برقراری تماسهای تلفنی با دفتر خبرگزاری فارس عنوان کردهاند که مدرسه در راستای ثبتنام از فرزندمان خواسته است به همراه مدارک مورد نیاز ثبتنام مبلغ 150 هزار تومان برای کمک به مدرسه پرداخت کنیم.
یکی از مادران میگوید: من با مزد دستفروشی شوهرم و خانه استیجاری که داریم چگونه میتوانم فرزندم را در مدرسهای که با وجود اینکه دولتی است، اما درخواست کمک از همه والدین را به یک اندازه دارد، ثبتنام کنم.
وی عنوان کرد: در سالهای گذشته کمک به مدرسه در طول سال از سوی مدارس طلب میشد، اما اکنون حین ثبتنام باید توسط والدین پرداخت شود.
والدین دانشآموزان مدرسه راه دانش و چندین مدرسه دیگری که برای ثبت نام فرزندشان ملزم به پرداخت کمک به مدرسه شدهاند نیز در اظهارات خود اعلام کردهاند تا هزینه کمک به مدرسه به حساب مدارس واریز نشود متاسفانه ثبت نامی از فرزندشان صورت نمیگیرد.
مدیر برخی از مدارس در گفتوگوی تلفنی با خبرگزاری فارس اعلام کردهاند که پرداخت کمک به مدارس از سوی انجمن اولیا و مربیان مدارس تعیین شده است و انجمن اولیا و مربیان نیز متشکل از والدین خود دانشآموزان مدارس هستند.
عدم پاسخگویی متولی آموزش و پرورش کردستان
به سراغ مسؤول انجمن اولیا و مربیان آموزش و پرورش استان کردستان رفتیم تا جریان تعیین نرخ کمک به مدارس توسط انجمن اولیا و مربیان مدارس استان را پیگیری کنیم، اما کارشناس مسوول این حوزه حاضر به پاسخگویی نشد.
ابتدای تیرماه 97 همزمان با آغاز ثبت نام از دانشآموزان مدارس بود که اداره ارزیابی عملکرد و رسیدگی به پاسخگویی به شکایات آموزش و پرورش اعلام کرده بود از تیرماه 97 تیم اعزامی چهار نفره متشکل از کارشناسان دورههای مختلف تحصیلی برای نظارت بر صحت فرایند ثبتنام دانشآموزان در سطح شهرستانها و مناطق استان آغاز به کارکرده است.
از بدبینی و بیاعتمادی مردم نسبت به نظام آموزشی جلوگیری میشود!
رئیس اداره ارزیابی عملکرد و رسیدگی به پاسخگویی به شکایات استان کردستان با اشاره به ارسال دستورالعمل اجرایی تشکیل ستادهای نظارت بر حقوق والدین و دانشآموزان گفت: این دستورالعمل به استانها، ادارات، مناطق و مدارس ارسالشده است و بر اساس این دستورالعمل از تمامی مدیران مدارس و ادارات و اعضای ستادهای ثبت نام انتظار داریم که در راستای عمل به مفاد این دستورالعمل از هرگونه اقدامی که سبب تضعیف حقوق والدین و دانش آموزان میشود و بدبینی، سوظن و بیاعتمادی مردم بهنظام آموزشی را ایجاد و یا گسترش میدهد، جلوگیری کرده و در راستای اعتماد و رضایتمندی عمومی به آموزش و پرورش تلاش کنند.
وی تصریح کرد: نظارت بر صحت ثبت نام دانشآموزان در راستای پروژه مهر 97 انجام می شود و ثبت نام به موقع و بدون مشکل دانشآموزان علاوه بر فراهم کردن رضایت اولیا و دانشآموزان و ساماندهی دقیق نیروی انسانی، زمینه را برای آغاز مهری بانشاط فراهم خواهد کرد.
تاکید بر توجه به وضعیت اقتصادی خانوادهها!
همچنین ادارهکل ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات در 19 تیرماه سال جاری با ارسال دستورالعمل اجرایی تشکیل ستادهای نظارت بر حقوق والدین و دانشآموزان به مدارس بر توجه به شرایط اقتصادی جامعه و لزوم رعایت حقوق شهروندی، نظارت بیشتر بر فرایند ثبتنام را تاکید کرده بود، اما مدارس بدون توجه به وضعیت اقتصادی والدین دانشآموزان والدین را ملزم به پرداخت کمک به مدرسه میکنند.
اما سؤال از متولیان آموزشی و پرورشی این است که آیا در خواست کمکهای اجباری از دانشآموزان عاملی برای ترک تحصیل آنها نیست؟ فروردینماه امسال بود که فرماندار مریوان در جلسه شورای آموزش و پرورش این شهرستان خبر از ترک تحصیل 366 دانشآموز این شهرستان را داد و بیان کرد: گرچه زمینه بازگشت تحصیل نیمی از این تعداد دانشآموز تارک از تحصیل فراهم شده است اما باید دید دلایل ترک تحصیل این دانشآموزان چه بوده و اگر ترک تحصیلیهای موجود بدلیل عدم توان مالی خانوادههای دانشآموزان در امر پرداخت وسایل از جمله خرید کتاب و دفتر و غیره است میتوان از سوی دولت به خانواده این افراد کمکهای مالی ارائه داد.
از سویی مسؤولان پیشنهاد کمک مالی دولت برای بازگرداندن دانشآموزان تارک از تحصیل را میدهند و از سویی خواستار کمک مالی به مدارس از سوی والدینی هستند که توان مالی لازم برای پرداخت این کمکها را ندارند.
گرچه گفته میشود، دریافت کمک از سوی مدارس از جانب انجمن اولیا و مربیان مطرح میشود اما براستی آیا خواست کمکهای مالی از والدین به هر طریقی دور زدن قانون نیست؟
در حالی که اصل سیام قانون اساسی بیان میکند که دولت موظف است وسائل آموزش و پرورش رایگان را برای همه ملت تا پایان دوره متوسطه فراهم سازد و وسایل تحصیلات عالی را تا سرحد خودکفایی کشور به طور رایگان گسترش دهد. اما با درخواست کمک برخی مدارس برای جبران کمبود سرانه دانشآموزی از والدین میتوان گفت که تحصیلات رایگان در قانون اساسی رو به فراموشی میگذارد.
انتهای پیام/ذ